27. abril 2018 - 21:30
Compartirlo en:

Da Souza presenta: "Futbol d'Avantguarda" | Novo Café Lisboa | viernes, 27. abril 2018

Des que varen debutar el 2013, a les converses sobre Da Souza sol aparèixer en un moment o altra la paraula “promesa”, com qui arrossega el seu malnom des d’EGB. El cas és que potser hagi arribat el moment de parar ja amb la broma. Després d’escolar Futbol d’avantguarda, de fet, no en queda d’altra: el nou disc dels mallorquins és l’equivalent musical a plantar-se davant del míster i exigir un lloc a l’onze inicial o traspàs, que aquí tenim una cua de xeics àrabs amb el talonari en flames disposats a donar-los tots els galons dels seus equips. I és que se l’han guanyat, tu. Cada pam de paradís pop és seu. Perquè si Futbol d’avantguarda fos més rodó tendria gravetat pròpia.

Gravat per Joan Pons (El Petit de Cal Eril) al seu estudi de Guissona, amb Dofí Malalt d’encarregat de material i el percussionista i saxofonista Guillem Portell com a membre fix del grup, Futbol d’avantguarda suposa de nou un canvi de rumb en la carrera de l’ara quintet, que amb cadascun dels seus treballs han pegat volantada, sorprès i mig despistat el personal, que en aquestes alçades ja s’espera qualsevol cosa.

Aquest cop Lluís Cabot (veu i guitarra), Àngel Garau (bateria i veu), Xavier Hernández (guitarra i veu) i Biel Stela (baix) –cal afegir-hi a partir d’ara a Portell (saxo alt i percussió)–, han acabat de fer la digestió de la discografia sencera de Teenage Fanclub, Television Personalities i el Terror Twilight de Pavement que començà amb Gran salt endavant, per donar forma al seu Are The Village Green Preservation Society, un disc mig conceptual, gegant, ple de cançons irresistibles, individualment i en conjunt, esquitxades de l’humor surrealista marca de la casa (“Willkommen auf Mallorca”) però també d’una finura extrema, d’aquestes que fan senyor. Al cap i a la fi, havien fet res mai tan delicat i íntim com “Dos microbis” o “On són les faroles”? O tan rematadament delirant, divertit i aferradís com “Migracions de salmons” (gol de vaselina), “Finals” (gol de volea) o “Una bicicleta” (gol de rabona, clarament)? Costa molt triar les teves favorites en un treball que se’n va als quinze talls i que fins i tot en aquelles que semblen poqueta cosa (la inicial “Noves Venècies” mateix) amaga cançons enormes.

I tot en honor a Agustí Simó da Souza: l’inclassificable personatge del qual varen prendre el seu nom i al qual reten homenatge després de la seva recent mort. Mallorquí de sang brasilera, heterodox entrenador de futbol regional, poeta tavernari i avantguardista en general (n’Agustí Simó assegurava que era capaç de ser a dos llocs a l’hora, en concret al Raval i a ***** Cana), da Souza va ser sempre una inspiració per al grup, al qual va llegar abans de la seva mort unes llibretes plenes d’apunts vitals i texts de tot tipus. Lletres, poemes a mig fer, assajos científics, manifestos, guions d'anuncis de tabac, esquemes tàctics i molts altres escrits que, com un trencaclosques, la banda ha reinterpretat per confegir les lletres del seu disc més personal, honest i pròxim. Com si, a la fi, a través dels deliris d’un altre, haguessin aconseguit donar la forma justa als seus.

Amb cançons que van des del més íntim i mundà al més universal i metafísic, Da Souza apliquen en aquest nou àlbum una de les grans màximes d’Agustí Simó: “A sa vida, com en es futbol, s'ha de ser un mateix. Perquè, figura, tu en Maradona no ho ets...”. Amén.

escoltar "futbol d'avantguarda" aquí


------------------------------

Desde que debutaron en 2013, en las conversaciones sobre Da Souza suele aparecer en un momento u otro la palabra “promesa”, como quien arrastra su mote desde EGB. El caso es que quizás haya llegado el momento de parar ya con la broma. Después de escuchar Futbol d'avantguarda, de hecho, no queda otra opción: el nuevo disco de los mallorquines es el equivalente musical a plantarse ante el míster y exigir un lugar en el once inicial o traspaso, que aquí tenemos una cola de jeques árabes con el talonario en llamas dispuestos a darles todos los galones en sus equipos. Y es que se lo han ganado, tú. Cada palmo de paraíso pop es suyo. Porque si Futbol d'avantguarda fuera más redondo tendría gravedad propia.

Grabado por Joan Pons (El Petit de Cal Eril) en su estudio de Guissona, con Dofí Malalt de utillero y el percusionista y saxofonista Guillem Portell como miembro fijo del grupo, Futbol d'avantguarda supone un nuevo cambio de rumbo en la carrera del ahora quinteto, que con cada uno de sus trabajos han pegado un golpe de timón, sorprendido y medio despistado al personal, que a estas alturas ya se espera cualquier cosa.

Esta vez, Lluís Cabot (voz y guitarra), Àngel Garau (batería y voz), Xavier Hernández (guitarra y voz) y Biel Stela (bajo) –hay que añadir a partir de ahora a Portell (saxo alto y percusión)–, han acabado de hacer la digestión de la discografía entera de Teenage Fanclub, Television Personalities y el Terror Twilight de Pavement que empezó con Gran Salt Endavant, para dar forma a su Are The Village Green Preservation Society, un disco medio conceptual, gigante, lleno de canciones irresistibles, individualmente y en conjunto, salpicadas del humor surrealista marca de la casa (“Willkommen auf Mallorca”) pero también de una finura extrema, de estas que hacen señor. Al fin y al cabo, ¿habían hecho antes algo tan delicado y íntimo como “Dos microbis” o “On són les faroles”? ¿O tan rematadamente delirante, divertido y pegadizo como “Migracions de salmons” (gol de vaselina), “Finals” (gol de volea) o “Una bicicleta” (gol de rabona, claramente)? Cuesta mucho elegir tus favoritas en un trabajo que se va a los quince cortes y que incluso en aquellas que parecen poquita cosa (la inicial “Noves Venècies” por ejemplo) esconde canciones enormes.

Y todo en honor a Agustí Simó da Souza: el inclasificable personaje del cual tomaron su nombre y al cual rinden homenaje después de su reciente muerte. Mallorquín de sangre brasileña, heterodoxo entrenador de fútbol regional, poeta y vanguardista en general (Agustí Simó aseguraba que era capaz de estar en dos lugares a la vez, en concreto en el Raval y en ***** Cana), da Souza fue siempre una inspiración para el grupo, al cual legó antes de su muerte unas libretas llenas de apuntes vitales y textos de todo tipo. Letras, poemas a medias, ensayos científicos, manifiestos, guiones de anuncios de tabaco, esquemas tácticos y otros muchos escritos que, como un rompecabezas, la banda ha reinterpretado para configurar las letras de su disco más personal, honesto y próximo. Cómo si, al fin, a través de los delirios de otro, hubieran conseguido dar la forma justa a los suyos.

Con canciones que van desde lo más íntimo y mundano a lo más universal y metafísico, Da Souza aplican en este nuevo álbum una de las grandes máximas de Agustí Simó: “En la vida, como en el fútbol, se tiene que ser un mismo. Porque ya te digo que no eres Maradona, precisamente...”. Amén.

escuchar "Futbol d'Avantguarda" aquí